
Vilken roll spelar arbetslöshetsförsäkringen i samhällsekonomin?
A-kassan har varit en viktig pusselbit för att skapa en väl fungerande ekonomi med hög sysselsättning, ökat välstånd och jämlikhet. Men hur ser den ut i dag och vad krävs för att den ska få samma roll igen?

Hur fungerar a-kassan – för den enskilde och hur lite får du?
Att försäkringar vid sjukdom, ålderspension och arbetslöshet är kopplade till inkomsten är bra för både sysselsättningen och strävan efter jämlikhet. Trots detta har a-kassan urholkats kraftigt.

Etablering eller segmentering? En analys av subventionerade anställningar
Lönesubventioner förbättrar etableringen på arbetsmarknaden, men många hamnar i lågkvalificerade yrken och har sämre löner och villkor än andra arbetstagare.

Ekonomiska utsikter i skuggan av Ukrainakriget
I LO-ekonomernas konjunkturprognos Ekonomiska utsikter konstateras att de negativa effekterna på svensk BNP på grund av Ukrainakriget är begränsade.

Makteliten – slår rekord trots pandemin
Maktelitens inkomster i relation till industriarbetarnas löner var år 2020 de högsta som uppmätts på 70 år.

Lönerapport år 2021
Medellönen för samtliga anställda var 35 400 kronor i månaden enligt 2020 års lönestatistik. För arbetare var medellönen 28 000 kronor och för tjänstemän 42 200 kronor. Medellönen var alltså 14 200 kronor, eller 51 procent, högre för tjänstemän än för arbetare.

Ekonomiska utsikter hösten 2021
Den svenska ekonomin har återhämtat sig väl efter den kris som följde på pandemins utbrott. Men det finns fortsatt gott om lediga resurser på arbetsmarknaden, lönetrycket i Sverige är måttligt och ekonomin behöver fortsatt understödjas av en expansiv finanspolitik.

Näringspolitiskt program 2020
LOs näringspolitiska program syftar till att skapa fler och bättre jobb. Vi vill som en konstruktiv part medverka till näringslivets utveckling och driver därför på för näringspolitiska insatser, en starkare ekonomi och för samhället viktiga och avgörande investeringar.

Nystart för vanligt folk: Investera i Sverige
Sveriges arbetare har stått i frontlinjen under pandemin och gjort det möjligt att hålla i gång vårt land. Alltför många av LO-förbundens medlemmar har betalt ett högt pris. Att inte kunna jobba hemifrån har medfört högre risk för smitta och större risk för allvarlig sjukdom.

Därför behöver Sverige ökade offentliga investeringar
LOs nystartsprogram innehåller en rad förslag för att få Sverige i balans efter pandemin. I webbinariet diskuteras behovet av offentliga investeringar. Gäst i programmet är nationalekonomen Klas Eklund.

Är privata sjukvårdsförsäkringar ett hot mot vård efter behov?
Privata sjukvårdsförsäkringar har ökat från 103 000 till 680 000 på tjugo år. De bidrar väldigt lite till att finansiera den vård som erbjuds i Sverige, men de har de en stor påverkan på hur sjukvården fungerar.

Ekonomiska utsikter våren 2021
LO-ekonomerna presenterar sin ekonomiska prognos. Fokus för vårens rapport är det ekonomiska läget, åtgärder för att bekämpa långtidsarbetslösheten och klimatinvesteringar.

Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström # 10
Kan karensen i sjukförsäkringen avskaffas genom kollektivavtal? Är det sant att den växande ojämlikheten inte är ett problem?

Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström # 9
Vad krävs det för att bli en facklig hjälte? Kommer EU att köra över de svenska kollektivavtalen? Lönar det sig bättre att arbeta om a-kassan är bra?

Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström # 8
Varför är facket på träningsläger? Är valberedningen ett av de viktigaste uppdragen? Kan facket bidra till en hållbar klimatomställning?

Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström # 7
Vad har gjort facket i Las Vegas så framgångsrikt? Hur ser organiseringen ut här hemma? Vi får tips av Transport och Kommunal. Corona slog ut hela musikbranschen. Kan Krisfonden göra skillnad?

Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström # 6
Hur sjuk är sjukförsäkringen? Finns den där när vi behöver den? Är LOs förslag på skattereform en väg framåt för att få en bättre välfärd?

Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström # 5
Kommer dina pengar att räcka till när du går i pension? Vad händer om du inte orkar arbeta hela vägen? Är det en fördel för dig att arbeta på ett företag med kollektivavtal?

Premiär! Max 29 minuter - med Ljungberg & Sundström
LO lanserar ett nytt webb-tv-program för fackligt aktiva. Programmet tar upp aktuella fackliga och politiska frågor. Rappt, men inte för snabbt! I första avsnittet tittar vi närmare på arbetsmiljön under pandemin.

LOs experter: Pandemin har gjort klassamhället tydligt
Hur har pandemin påverkat den som inte kan arbeta hemma? Hur fungerar sjukförsäkringen för den som drabbats av långtids-covid? Vilken möjlighet till stöd finns det för den som blivit arbetslös?

Penningpolitikens fördelningseffekter
LO, Finansutskottet och Riksbanken diskuterar penningpolitikens effekter på fördelning av inkomster, förmögenhet samt på inflation och sysselsättning.

Vad vill Vänsterpartiet göra för att pressa tillbaka arbetslösheten?
Vad vill Vänsterpartiet göra för att pressa tillbaka arbetslösheten? Vilka investeringar krävs? Hur lagar man revorna i välfärden? Medverkar gör Nooshi Dadgostar, partiledare (V).

Hur ser Miljöpartiets politik ut för att skydda arbetarna under pandemin?
Gäst i seriens tredje program är Karolina Skog, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet. Medverkar gör också LOs ordförande Susanna Gideonsson.

Webbinarium: A-kassan i samhällsekonomin
Vad betyder a-kassan för konjunkturpolitiken? Hur påverkar den löntagarnas förhandlingsstyrka? Och hjälper eller stjälper den strukturomvandlingen?

Hur ser KDs politik ut för att skydda arbetarna under pandemin?
Gäst i programmet är Jakob Forssmed, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna.

LO släpper rapporten Vi som inte jobbade hemma
Hur har coronapandemin påverkat kvinnor och män i arbetaryrken? I vilken utsträckning har de kunnat skyddas från smitta och vad har det inneburit för deras anställningar?

Pressträff: Makteliten – håller ställningarna
LOs ordförande Susanna Gideonsson och LO-ekonomen Anna Almqvist presenterar rapporten Makteliten som jämför inkomstskillnaderna mellan vanliga löntagare och Sveriges maktelit.

LO kräver kraftfulla skyddsåtgärder
LO presenterar ett åtgärdsprogram för att skydda alla i samhällsviktig verksamhet som barnomsorgspersonal, bussförare, butiksanställda och de som ser till att transporterna rullar.

Ekonomiska utsikter hösten 2020
LO-ekonomerna presenterar sin prognos över svensk ekonomi med kommentarer till den förda ekonomiska politiken.

Lansering av LOs nya poddserie Ojämlikheten
LO presenterar poddserien Ojämlikheten som bygger på LOs Jämlikhetsutredning. Samtidigt publiceras rapporten Ojämlikhetens ansikten av journalisten Johanna Karlsson. Rapporten ligger till grund för poddseriens första avsnitt.

Moderaternas förslag för att bekämpa arbetslösheten
I det fjärde avsnittet om den svenska arbetslöshetskrisen gästas vi av moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson. Medverkar gör också Susanna Gideonsson, LOs ordförande.

Strukturomvandlingens effekter på arbetsmarknaden
I det tredje avsnittet om den svenska arbetslöshetskrisen diskuteras strukturomvandlingens effekter. Programmet gästas av fackliga företrädare från Unionen, IF Metall och Handels samt LO.

Hur får vi en framtidsanpassad bostadspolitik?
LO-rapporten Bättre bostadsförsörjning beskriver läget på bostadsmarknaden och hur bostadsförsörjningen fungerar. Hur ska bostadspolitiken förbättras?

Hur löser vi den svenska arbetslöshetskrisen? Del 2
LOs webbinarieserie om den svenska arbetslöshetskrisen tar i det här avsnittet upp etableringen av nyanlända och hur den kan förbättras. Gäst är Patrick Joyce som är chefekonom på Almega.

Hur löser vi den svenska arbetslöshetskrisen? Del 1
LO arrangerar en seminarieserie om den svenska arbetslöshetskrisen. Först ut att gästa LOs webbinarium är utbildningsminister Anna Ekström (S). Medverkar gör även Therese Guovelin, LOs förste vice ordförande.







