








































Ekonomiska utsikter i skuggan av Ukrainakriget
I LO-ekonomernas konjunkturprognos Ekonomiska utsikter konstateras att de negativa effekterna på svensk BNP på grund av Ukrainakriget är begränsade.

Makteliten – slår rekord trots pandemin
Maktelitens inkomster i relation till industriarbetarnas löner var år 2020 de högsta som uppmätts på 70 år.

Ekonomiska utsikter hösten 2021
Den svenska ekonomin har återhämtat sig väl efter den kris som följde på pandemins utbrott. Men det finns fortsatt gott om lediga resurser på arbetsmarknaden, lönetrycket i Sverige är måttligt och ekonomin behöver fortsatt understödjas av en expansiv finanspolitik.

Näringspolitiskt program 2020
LOs näringspolitiska program syftar till att skapa fler och bättre jobb. Vi vill som en konstruktiv part medverka till näringslivets utveckling och driver därför på för näringspolitiska insatser, en starkare ekonomi och för samhället viktiga och avgörande investeringar.

Nystart för vanligt folk: Investera i Sverige
Sveriges arbetare har stått i frontlinjen under pandemin och gjort det möjligt att hålla i gång vårt land. Alltför många av LO-förbundens medlemmar har betalt ett högt pris. Att inte kunna jobba hemifrån har medfört högre risk för smitta och större risk för allvarlig sjukdom.

Ekonomiska utsikter våren 2021
Arbetslösheten riskerar att fastna på hög nivå även efter krisen. Nu krävs ett högt tryck i ekonomin, breda utbildningssatsningar och en investeringsledd klimatpolitik. Det visar LO-ekonomernas senaste prognos Ekonomiska utsikter.

Skatter för det 21a århundradet - LOs skattepolicy
Byt jobbskatteavdraget mot ett förvärvsavdrag för vanligt folk och höj kapitalinkomstskatten till 35 procent. Det är några av förslagen från LO för en rättvis skattereform.

Makteliten – håller ställningarna
Den genomsnittliga inkomsten för en vd på ett svenskt storföretag motsvarar 60,2 industriarbetarlöner. Det visar LOs årliga granskning av inkomsterna för samhällets maktelit.

LOs förslag på åtgärder för att möta effekterna av covid-19
Sverige präglas av en omfattande smittspridning, hög belastning på vården och ett stort antal avlidna. Många av de yrkesgrupper som LO-förbunden organiserar står i första ledet för att hålla igång samhället.

Ekonomiska utsikter hösten 2020
Den allt snabbare smittspridningen bryter den ekonomiska återhämtningen under fjärde kvartalet. Arbetslösheten når sin topp i vinter och börjar sjunka först under andra kvartalet 2021.

Ojämlikhetens ansikten
I början av 1990-talet följde Majgull Axelsson ett antal låginkomsttagare i rapportserien Orättvisans ansikten. Nu, 30 år senare, följer journalisten Johanna Karlsson upp med tio reportage om ojämlikheten i Sverige.

Bättre bostadsförsörjning
Boverket bedömer att det behöver byggas drygt 64 000 bostäder per år de kommande tio åren för att hänga med i den demografiska utvecklingen.

Skatta oss lyckliga - Idéer för mer rättvisa skatter
Detta är slutrapporten från LO-ekonomernas och Tankesmedjan Tidens skattepolitiska skuggutredning. Syftet är att bidra med idéer och förslag till en framtida skattereform. Rapporten ska inte ses som ett samlat skattepaket, utan som olika idéer på hur skatter kan utformas mer rättvist och hållbart.

Uppdaterad konjunkturprognos från LO-ekonomerna
Under det senaste halvåret har förutsägelser om spridningen och åtgärder för att hantera covid19 varit helt centrala för prognoser om den globala ekonomins utveckling. Även inför hösten 2020 fortsätter covid-19 vara den dominerande faktorn för prognosarbetet.

Skatta eller gråta - om marginalskatternas betydelse för arbetsutbudet
Rapporten är den femte och sista underlagsrapporten i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

Arbetslösheten ”normaliseras” – policyinriktning för att lösa arbetslöshetskrisen
Sverige är mitt i en arbetslöshetskris. Antalet inskrivna arbetslösa har det senaste året ökat med över 100.000 personer samtidigt som omkring 500.000 löntagare är korttidspermitterade. Sverige behöver en sammanhållen arbetsmarknadspolitik.

Skatten och geografin
Rapporten är den fjärde av sammanlagt fem underlagsrapporter i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

Skatten och kapitalet
Rapporten är den tredje av sammanlagt fem underlagsrapporter i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

3:12 Arbete eller kapital?
Rapporten är den andra av sammanlagt fem underlagsrapporter i Arbetarrörelsens skattepolitiska skuggutredning.

Ekonomiska utsikter våren 2020
De ekonomiska effekterna av coronapandemin har varit dramatiska för den globala ekonomin. USA har den högsta arbetslösheten på 80 år.

Ekonomiska krisutsikter våren 2020
LO-ekonomernas bedömning är att Sverige drabbas av en kraftig ekonomisk nedgång under andra kvartalet. Jämfört med samma period förra året minskar BNP med 14 procent.

En eller flera nivåer av jämviktsarbetslöshet?
Arbetslösheten har bitit sig fast på hög nivå. I den senaste högkonjunkturen var den som lägst 6 procent och har nu vänt upp mot 7 procent.

Hur påverkas svensk ekonomi av kriget i Ukraina och den högre inflationen?
Hur blir effekterna på svensk ekonomi och hur påverkas LO-förbundens medlemmarmed anledning av kriget i Ukraina? Gästar oss gör Lena Sellgren, Business Sweden, Maria Hemström Hemmingsson, IFAU samt Torbjörn Becker, Handelshögskolan.

LO-ekonomerna presenterar extra Ekonomiska utsikter
LO-ekonomerna presenterar en extra prognos om hur Rysslands angrepp mot Ukraina påverkar samhällsekonomi, arbetsmarknad och inflation.

Ekonomiska utsikter hösten 2021
Fokus för höstens rapport är den fortsatta återhämtningen, läget på arbetsmarknaden, löneutvecklingen och behovet av offentliga investeringar.

Hur bygger vi en bättre välfärd?
Pandemin blottlade stora revor i välfärden. Ekonomiska resurser behöver tillföras så att villkoren för de anställda kan förbättras. Gäster: Maria Ahlsten, Kommunal och Annika Wallenskog, SKR.

Hur bygger vi fler klimatsmarta småhus för arbetare?
Trots ett generellt starkt bostadsbyggande och att många vill bo i småhus har småhusproduktionen varit liten under lång tid. Medverkande: Robert Boije, SBAB, David Johnsson, Trä och Möbelföretagen, Peter Gerlach, LO.

Hur möter vi efterfrågan på välutbildade yrkesarbetare?
När arbetsmarknaden förändras i ett snabbt tempo gäller det att människor har rätt kompetens. Medverkande: Mia Nikali, LO, Johan Olsson, Svenskt Näringsliv, Therese Guovelin, LO, Arturo Vasquez, IF Metall.

Hur tryggar vi elförsörjningen till den gröna omställningen?
Vilka offentliga investeringar krävs för att trygga elförsörjningen och den gröna omställningen? Gästar programmet gör Petter Johansson, Elektrikerna, samt Lina Håkansdotter, Svenskt Näringsliv.

Hur snabbar vi på bredbandsutbyggnaden?
LO vill se att bredbandsutbyggnaden går fortare och att 5G ska finnas i hela landet. Hur ska det gå till? I webbinariet medverkar Elin Bertilsson, MittNät, My Bergdahl, TechSverige, samt Peter Gerlach, LO.